Foto: Sabina Kvášová

1000 nehod ročně kvůli únavě

3. 9. 2020

Počet nehod způsobených únavou za volantem v posledních 10 letech dramaticky narůstá. Odborníci upozorňují, že důležitá je prevence, tedy časté přestávky, protažení se a dostatečný pitný režim. Dehydratovaní řidiči způsobují dvojnásobné množství chyb a chovají se jako lidé po požití alkoholu.

Zatímco v roce 2009 činil celkový počet nehod, kdy byl řidič unaven, usnul či ho postihla náhlá fyzická indispozice, 610, v roce 2019 už to bylo 1 105. V loňském roce pak při nehodách způsobených únavou či fyzickou indispozicí zemřelo 16 lidí.

„Chování unaveného řidiče se dá přirovnat k řízení pod vlivem alkoholu. Posadí-li se tedy za volant unavený nebo vyčerpaný řidič, je jeho počínání stejně nezodpovědné, jako kdyby sedal za volant opilý. Mikrospánek jako důsledek únavy má na svědomí téměř pětinu dopravních nehod, které mnohdy bohužel končí fatálními následky,“ zdůrazňuje Lukáš Hutta z Asociace Záchranný kruh, jež sdružuje záchranářské subjekty a další instituce.

Nehoda
Foto: archiv webu

V případě únavy je pak důležitá prevence, která by se podle odborníků neměla podceňovat. Řidiči by zejména před delšími jízdami měli dbát několika základních pravidel. „Pokud je řidič unavený, neměl by vůbec sedat za volant. Při jízdě je pak velmi důležité dodržovat pravidelné přestávky, v rámci kterých by se měl člověk projít, protáhnout se, zacvičit si, a pokud to lze, tak si klidně i na chvíli zdřímnout,“ radí Hutta.

Jeho slova potvrzuje i vrchní komisařka Policie ČR Hana Rubášová: „Doporučujeme řidičům, aby svou cestu řádně naplánovali a během jízdy dělali přestávky. Důležité je nepřeceňovat své síly a dbát pitného režimu.“

Únavu způsobuje nedostatečný příjem tekutin

Kromě dostatečného odpočinku je před cestou klíčový zmíněný správný pitný režim. Nedostatečný příjem tekutin totiž u řidičů způsobuje právě únavu, ztrátu pozornosti a prodlužuje se i reakční doba. Studie vědců z Loughborough University ukázala, že lidé i s jen mírnou dehydratací způsobují při řízení dvojnásobné množství chyb. Jejich chování odpovídá řidičům se zhruba 0,8 promile alkoholu v krvi.

„Za volantem je doporučeno pít každou půl hodinu. Je vhodnější pít pravidelně po menších doušcích, ideálně neperlivé nápoje. Kromě pramenité vody jsou pro řidiče dobré bylinné čaje či výluhy z rostlin, které mají povzbuzující účinky. Přísun energie zajistí například výluhy z byliny maral, mateřídoušky či yerba maté,“ doporučuje Matěj Murín, spoluzakladatel značky Erebos, jež vyrábí přírodní energetické nápoje.

 

Sdílet článek:

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018