Nove Audi Q5: foto Audi

Nové AUDI Q5 a A5

21. 10. 2024

Víte, že pohon nových modelů od Audi půjde snadno určit už podle názvu? Všechny modely se sudým číslem budou elektrické, a modely s lichými čísly budou skrývat pod kapotou konvenční motory. Právě z tohoto důvodu se proměňuje A4 na A5. Audi hlásí nový look také u oblíbeného SUV Q5.

Audi A5 bude společně s Audi Q5 prvním modelem na platformě PPC (Premium Platform Combustion) pro prémiové automobily se spalovacím motorem. Pojďte se s námi podívat, jak oba modely v novém kabátku vypadají…

Audi A5 Family
řada A5: foto Audi

Měkký nos u Audi A5 a silné srdce

Přídi u nového Audi A5 dominuje maska chladiče Singleframe a štíhlé LED světlomety. Díky „měkkému nosu“ integrovanému do nárazníku je kapota motoru hladce začleněna do přídě. Kliky dveří jsou osobitě zapuštěny do karoserie. Záď definuje souvislý, trojrozměrně koncipovaný světelný pás se světlomety na přání s působivou technikou OLED a moderně tvarovaný nárazník.

Podmanivá je u sedanu sportovně kompaktní prosklená část střechy z tekutých krystalů (dostupná později), kde linie klesá v ladném oblouku k zádi. Výklopné víko u zadního okna a svou velikostí usnadňuje přístup k zavazadlovému prostoru.

Interiér jako podobný jako u SUV Q6. Štíhlý panoramatický OLED displej Audi MMI vyčnívá z přístrojové desky do prostoru. Tvoří ho digitální panel sdružených přístrojů Audi virtual cockpit s úhlopříčkou 11,9 palce a 14,5“ dotykový displej MMI touch display. 

Srdcem Audi A5 jsou hospodárné agregáty od konvenční základní jednotky až po dynamické sportovní motory. Základním motorem je jednotka 2.0 TFSI s výkonem 110 kW (150 k). Naopak vrcholnou motorizací je motor V6 3,0 litru TFSI s nejvyšším výkonem 270 kW (367 k) a optimalizovaným spalovacím procesem.

AT4A2719 ve velké velikosti
Ambasadorka Eva Hadamczikova: foto Audi

3. generace Audi Q5: uhlazenější a stále sexy

Za patnáct let na trhu se Audi Q5 stalo velmi úspěšným SUV. S novou generací má nová Q5 osvěžený vzhled a větší rozměry. Uhlazené tvary karoserie vytvářejí působivou siluetu, propojují přední světlomety se zadními svítilnami a vůz vizuálně prodlužují. 

Výrazné digitální zadní svítilny OLED druhé generace zvyšují úroveň bezpečnosti společně s projekčním světlem ve spoileru nad zadním oknem. Tato projekce brzdového světla na zadní sklo je novinkou.

AT4A2777 ve velké velikosti
Q5: foto Audi

Hlavní součástí interiéru je „digitální pódium“, které se rozkládá před řidičem a spolujezdcem vpředu v podobě displejů Audi MMI se zakřiveným designem a technologií OLED. Speciálně pro spolujezdce vpředu si mohou zákazníci na přání objednat 10,9“ MMI passenger display pro ovládání infotainmentu. Displej umožňuje zapojit spolujezdce do navigování.

V interiéru Q5 je více místa. Na zadních sedadlech mohou komfortně cestovat tři osoby. Po sklopení zadních sedadel se objem zavazadlového prostoru nafoukne až na 1473 litrů.

Nové Q5 nabízí lepší jízdní vlastnosti díky novému podvozku a nabídce odpružení se 6 různými režimy. Dynamicky nastavený podvozek s ocelovými vinutými pružinami je součástí sériové výbavy. Alternativně je na výběr sportovní podvozek (součást sériové výbavy modelu SQ5).

Nové Audi Q5 je poháněno hospodárnými zážehovými a vznětovými motory, které jsou ještě úspornější díky technologii MHEV plus. Audi Q5* přesvědčí moderními koncepty informačního a zábavního systému a v budoucnosti bude v nabídce i verze s plug-in hybridní technologií.

Sdílet článek:

Více na webu Audi

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018