Mapa chutí kávy
1. 5. 2016
Kávový pás je část světa, která je všem milovníkům kávy dobře známá. Oblasti mezi obratníkem Raka a Kozoroha jsou považovány za unikátní zdroj kávových zrn nejvyšší kvality. Chuť, aroma a plnost chuti kávy ovlivňují především právě geografické podmínky. Objevování charakteristiky chutí a různých neobvyklých kombinací je mimořádným zážitkem.
Odkud pochází vaše oblíbená příchuť?
Češi milují pití kávy. Podle průzkumu z podzimu loňského roku si celých 76 % z nás neumí představit den bez šálku tohoto nápoje. Šálek dobré kávy nám může zlepšit náladu a také nám pomáhá relaxovat – především díky své nezaměnitelné chuti. Tu určuje převážně oblast původu kávového zrna. Nejlepší plantáže světa se nacházejí ve třech hlavních oblastech: Latinská Amerika, Afrika a Arabský poloostrov a oblast Asie a Pacifiku. Odtud pocházejí vybraná zrna nejkvalitnějších odrůd arabiky, kterým každá oblast původu propůjčuje svou osobitou chuť a aroma.
Odrůdy kávy z Latinské Ameriky jsou svou chutí jedněmi z nejlépe rozpoznatelných na světě. Teplé a vlhké podnebí, vysoká nadmořská výška a často vulkanická půda bohatá na minerály tvoří nejlepší podmínky pro pěstování té nejkvalitnější arabiky na světě. Taková roste například na úpatí And, obklopená doutnajícími vulkány: Colombia Nariño, káva proslavená svou vůní a výraznou chutí s ořechovými tóny.
Kávu z Afriky naproti tomu charakterizuje ovocná nebo květinová dochuť. Potěší šťavnatostí a osvěžujícími exotickými tóny a nezaměnitelným citrusovým aroma. Taková je například Kenya, jejíž svěží chuť se dobře snoubí s horkým africkým podnebím a citrusovými plody, tak typickými pro africký kontinent. Díky své jasné a osvěžující kyselosti, citrusovému aroma a chuti s podtóny grapefruitu a pomeranče je snadno rozpoznatelná a velmi oblíbená.
Oblast Asie a Pacifiku je pozoruhodná svou intenzivní bylinnou příchutí a vůní. Tuto skupinu nejlépe reprezentuje Sumatra, káva s obzvlášť silným bylinným a zemitým aroma.